Historia

Vår historia

Det är med stolthet vi kan berätta att Malmö Kongressbyrå AB var den första kongressbyrån i Sverige – och i hela Norden. Företaget grundades redan 1969 och hade som uppdrag att arrangera kongresser, men även att marknadsföra Malmö som kongresstad ut mot hela världen.

Malmö Kongressbyrå AB startas

Malmö Kongressbyrå AB startades på uppdrag av Malmö Stad och Skånes handelskammare (nuvarande Sydsvenska Industri- och Handelskammaren), som båda gick in som hälftenägare. Inspirationen kom från USA och när Gösta Håkansson, från Svenska Dataregister i Lund, handplockades att driva kongressbyrån åkte han på flera studieresor västerut.

Första kongressen

Gösta Håkansson drev Malmö Kongressbyrå AB fram till 1989 och under denna tid reste han när och fjärran för att locka kongresser till Malmö. Den första kongressen som arrangerades var “VIII:e Nordiska Kylmötet” för Nordiska Kyltekniska föreningen 1969.

Växer

Malmö Kongressbyrå AB fick en flygande start och redan efter ett par år hade tiotusentals deltagare passerat kongressbyråns administration. Och många arrangemang har dragit nyfikna ögon till sig – t ex den 30 meter långa valen som placerades på Stortorget till Internationella Valfångstkommissionens kongress, och de många vikingafesterna som hölls på Malmö Slott under 70- och 80-talet.

Initiativtagare

I början av 1980-talet var Malmö Kongressbyrå AB en av initiativtagarna till samarbetet “Sveriges förenade kongresstäder” som bestod av Sveriges ledande kongressbyråer.

Katarina Lönn

1989 – 1991 drev Katarina Lönn, som tidigare var PR-kvinna på Kockum, Malmö Kongressbyrå AB

Delar upp verksamheten

1991 tog Lennart Håkansson över Malmö Kongressbyrå AB, som bestod av både kongressbyrå och turistbyrå. Företaget blev privatägt och 1999 köptes turistbyrådelen av Malmö Stad. Lennart Håkansson drev företaget framgångsrikt till 2002 och fokuserade verksamheten på stora läkarkongresser, mycket tack vare sina utmärkta kontakter inom det medicinska området.

Ny ägare

Den nuvarande ägaren Claes Berglund, som har lång erfarenhet inom mötesindustrin, tog över verksamheten 2002 och har sedan dess arbetat målmedvetet med att vidareutveckla verksamheten. Idag är Malmö Kongressbyrå AB en av landets ledande kongressbyråerna inom mötesindustrin och satsar på att vara i framkant vad gäller innovationer och utveckling.